Νέα και Ειδήσεις report24.gr

Νέα και Ειδήσεις report24.gr
Νέα και Eιδήσεις report24.gr

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

183η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου , στην Πύλο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την 183η επέτειο της ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα :
  • Στις 09:30 αύριο το πρωί θα γίνει στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων της Πύλου έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, χώρες των οποίων ναυτικές δυνάμεις συμμετείχαν στη νικηφόρο ναυμαχία κατά του ναυτικού του Ιμπραήμ.
  • Στις 10:15 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στο μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση εμπρός από το μνημείο των Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων.
  • Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της Ημέρας από το δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο και στις 11:15 θα γίνει παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.
  • Στις 11:45 το πρωί οι εκπρόσωποι των πρεσβειών της Αγγλίας της Γαλλίας και της Ρωσίας θα μεταβούν με πλωτά μέσα, χωριστά, στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων.
  • Στη 1:30 μετά το μεσημέρι, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος, θα παραθέσουν γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων.
  • Τέλος, στις 06:00 το απόγευμα, θα κλείσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων της Πύλου, από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Η ναυμαχία στο Ναυαρίνο έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, στον κόλπο Ναυαρίνο, στην Πύλο. Η συνδυασμένη οθωμανική και αιγυπτιακή αρμάδα καταστράφηκε από συμμαχική βρετανική, γαλλική και ρωσική ναυτική δύναμη. Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Σε αυτή τη ναυμαχία τα πλοία των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν καλύτερα εξοπλισμένα από αυτά των Αιγυπτίων και Οθωμανών αντιπάλων τους και τα πληρώματά τους καλύτερα εκπαιδευμένα, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωτική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου