Νέα και Ειδήσεις report24.gr

Νέα και Ειδήσεις report24.gr
Νέα και Eιδήσεις report24.gr

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Περιορισμένο στη Μεσσηνία το ενδιαφέρον αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ

της Νάντιας Γιαννακοπούλου, Βουλευτη ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας


Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ρήγας, στην απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 27/09/10, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, διέκρινε ότι στο νομό Μεσσηνίας εντοπίζεται περιορισμένο ενδιαφέρον από φορείς και επενδυτές για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Παραθέτοντας σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο Υφυπουργός πληροφόρησε την κ. Γιαννακοπούλου ότι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 - 2013» υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:
-      «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας» που αφορούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ειδικές ομάδες πληθυσμού. Για τις δράσεις «Ενίσχυση επιχειρηματικότητας νέων» και «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας γυναικών», θα χρηματοδοτηθούν 1150 και 1379 επιχειρήσεις, αντίστοιχα. Για το νομό Μεσσηνίας τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων είναι αθροιστικά 69, με συνολικό προϋπολογισμό 5,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο με πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ.
-      «Ένδυση και Υπόδηση – Νέες Προοπτικές» που αποσκοπεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων ενθάρρυνσης της καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
-      «Μεταποίηση στις νέες Συνθήκες», με στόχο το μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες, με προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
-      «Εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου δανείων κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» στην οποία εντάχθηκαν πανελλαδικά 27069 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, για το νομό Μεσσηνίας έχουν εγκριθεί 365 δάνεια ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, με εγγυήσεις ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 734 άτομα.
-      Για την αντιμετώπιση των ειδικών οικονομικών συγκυριών της οικονομικής κρίσης, προκηρύχθηκαν δύο νέα προγράμματα που υλοποιούνται από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.
α) «Εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών» από εθνικούς πόρους. Πανελλαδικά, το πλήθος των δανείων ανέρχεται σε 427 και το ποσό των δανείων σε 30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, για το νομό Μεσσηνίας έχουν εγκριθεί 3 δάνεια, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, με εγγυήσεις ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 4 άτομα.
β) «Εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», από εθνικούς πόρους. Πανελλαδικά, το πλήθος των δανείων ανέρχεται σε 132 και το ποσό σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Στο νομό Μεσσηνίας δεν έχει δοθεί αντίστοιχο δάνειο.
-    «Εγγύηση δανείων κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Τα αδιάθετα κονδύλια του προγράμματος ανέρχονται σε 3,37 δις και ειδικότερα για το νομό Μεσσηνίας έχουν εγκριθεί 304 δάνεια, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, με εγγυήσεις ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 886 άτομα.
-    «Πράσινες Υποδομές 2010» και «Πράσινη επιχείρηση 2010» με αθροιστικό προϋπολογισμό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Για το νομό Μεσσηνίας, το ποσοστό δημόσιας επιχορήγησης ανέρχεται σε 45% και δεν κατατέθηκε καμία επενδυτική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου