Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης. Τα δικαιώματα του παιδιού περιλαμβάνουν δικαιώματα προστασίας από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, δικαιώματα παροχών εκπαίδευσης, υγείας, ψυχαγωγίας, αλλά και δικαιώματα συμμετοχής στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο.
Τα κράτη, κάθε δημόσια αρχή, όλοι οι πολίτες έχουμε μεγάλο χρέος και καθήκον να υπερασπίσουμε και να προάγουμε ουσιαστικά τα δικαιώματα του παιδιού σε όλη τους την έκταση και ένταση. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να είναι απολύτως κατοχυρωμένα όχι μόνο συνταγματικά - νομικά, αλλά και στην καθημερινή πράξη. Και αυτό δυστυχώς δεν τηρείται ούτε στις πιο δημοκρατικές πολιτείες. Είναι πολλές οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού, ορισμένες από τις οποίες δεν γίνονται εύκολα κατανοητές και οφείλουμε να επαγρυπνούμε συνεχώς και να δραστηριοποιούμαστε για να τις αποτρέψουμε.
Υπάρχουν θεσμοί και ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη - Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, που εργάζονται για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου