Νέα και Ειδήσεις report24.gr

Νέα και Ειδήσεις report24.gr
Νέα και Eιδήσεις report24.gr

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην Ελλάδα έχουμε την κακιά συνήθεια να πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική σε όλα όσα μας απασχολούν. Έτσι και στα δημόσια οικονομικά επιρρίπτουμε πολύ εύκολα το ανάθεμα στις εκάστοτε κυβερνήσεις μας. Αλήθεια που βρίσκεται η Ευρώπη και οι χώρες – μέλη της ως προς το δημοσιονομικό τους έλλειμμα; Αρχικά να ορίσουμε ότι έλλειμμα είναι το αρνητικό πρόσημο που προκύπτει στο ισοζύγιο πληρωμών μιας χώρας αν συμψηφίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα της. Λογικό επακόλουθο του ελλείμματος είναι ο δανεισμός ώστε να καλυφτούν τα κενά στο ισοζύγιο πληρωμών.
Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το έλλειμμα και άλλο το δημόσιο χρέος!!! Έλλειμμα εννοούμε την πιο πάνω διατύπωση μας σχετικά με την κάλυψη του αρνητικού πρόσημου του ισοζυγίου πληρωμών. Δημόσιο χρέος είναι το συνολικό ποσό που χρωστάει μια χώρα στο πέρασμα του χρόνου και δεν επηρεάζει το έλλειμμα της παρά μόνο στην περίπτωση που η αποπληρωμή του αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις εκροές στο ισοζύγιο πληρωμών με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του καταρτισμού του ισοζυγίου πληρωμών. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως αν τα έσοδα από επενδύσεις είναι μεγαλύτερα μπορούν να ισοσκελίσουν ένα μεγάλο δημόσιο χρέος.
Συνεχίζοντας την ανάλυση μας παρατηρούμαι συχνά πως πολλοί μιλούν για συμμάζεμα των δημοσίων δαπανών οι οποίες θα επιφέρουν μείωση του δημόσιου δανεισμού μέσω καλύτερης εξοικονόμησης χρημάτων. Ας δούμε όμως και χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται από σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Σύμφωνα με το γράφημα 10 χώρες της Ε.Ε. έχουν έλλειμμα μεταξύ 7,2% ως 14,4%, με την Αγγλία να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα με ποσοστό 11,4%. Μεγάλη σημασία έχει να παρατηρήσουμε τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς τις διέπει το όριο του 3% του συμφώνου σταθερότητας. Παρατηρούμαι, επομένως, πως 5 χώρες τις Ευρωζώνης έχουν έλλειμμα άνω του 7% (Ιρλανδία 14,4%, Ισπανία 11,1%, Πορτογαλία 9,3%, Σλοβακία 7,9%, Γαλλία 7,5%). Και το μεγάλο ερώτημα είναι πως αν η Γαλλία, που μαζί με την Γερμανία και την Ιταλία θεωρούνται οι οικονομικές ναυαρχίδες της Ευρωζώνης, έχει δημοσιονομικό πρόβλημα με το έλλειμμα της τότε ποιοι στηρίζουν την Ευρωζώνη; Όταν η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος 116% επί του ΑΕΠ της πως είναι δυνατόν να στηρίξει την Ευρωζώνη; Οφείλουμε όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι πολιτικοί και οι κυβερνώντες την χώρα να καταλάβουμε πως η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη είναι ένα μεγάλο οικονομικό Trust που οι χώρες – μέλη λειτουργούν βάση μιας κοινά αποδεκτής στρατηγικής η οποία στρατηγική όμως δεν αγγίζει τα συμφέροντα τους. Η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη δεν αποτελούν μια ενιαία Ομοσπονδία όπως οι ΗΠΑ και συνεπώς τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών – μελών θα βρίσκουν κοινή συνισταμένη μόνο όταν θα καλύπτουν στοιχειώδεις στρατηγικά συμφέροντα των χωρών – μελών που αποτελούν τον πυρήνα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Κατενίζογλου Κωνσταντίνος
Πτυχιούχος του Τμήματος Ναυτιλιακών
Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου