Νέα και Ειδήσεις report24.gr

Νέα και Ειδήσεις report24.gr
Νέα και Eιδήσεις report24.gr

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

15αγουστο στην Μεσσηνία...

15αγουστο στην Μεσσηνία
Η Παναγία η Δημιοβίτισσα
«Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Δημιοβίτισσας ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της «Γλυκοφιλούσης» και επιγράφεται η «Ελπίς των χριστιανών». Παριστάνει την Παναγία να κρατεί στα χέρια της το θείο Βρέφος. Στο πρόσωπο και το στήθος της Θεοτόκου υπάρχουν δύο τραύματα, που φαίνεται να έχουν γίνει από μυτερό όργανο. Η παράδοση αναφέρει ότι αυτό συνέβη κατά τον 8ο αιώνα, την εποχή των Εικονομάχων. Οι κηλίδες από το αίμα διακρίνονται μέχρι σήμερα. Λέγεται μάλιστα ότι στα χρόνια του Όθωνα (1833-1862) έγινε χημική ανάλυση και αποδείχτηκε πως είναι πράγματι αίμα».
Στο μοναστήρι της Δήμιοβας συρρέει πλήθος κόσμου από την παραμονή, ενώ πολλοί Καλαματιανοί το έχουν παράδοση να καλύπτουν την απόσταση με τα πόδια.
Η Παναγία η Βουλκανιώτισσα
Το έτερο μεγάλο προσκύνημα είναι αυτό της Παναγιάς του Βουλκάνου. Γράφει σχετικά ο Γιώργος Δ. Κούβελας:
«Το Μοναστήρι του Βουλκάνου, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, χτίστηκε το πιθανότερο στα τέλη του 13ου ή τις αρχές του 14ου αιώνα. Αναφέρεται μάλιστα ότι ιδρύθηκε από την ευσεβή Αυτοκράτειρα, σύζυγο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η αρχική του θέση ήταν στην κορυφή του όρους Ιθώμη, χτισμένο στα ερείπια του ναού του Δία του Ιθωμάτα.
Η Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας είναι ζωγραφισμένη πάνω σε ξύλο (σανίδα) και οι διαστάσεις της είναι 0,36x0,29. Ανήκει στον τύπο της «Οδηγήτριας» και εικονίζει την Παναγία να κρατά με το αριστερό της χέρι τον Ιησού. Όσον αφορά στην εύρεση της Εικόνας υπάρχουν διάφορες παραδόσεις. Σύμφωνα με μια από αυτές, η Εικόνα βρέθηκε στην κορυφή της Ιθώμης πάνω σ’ ένα σχίνο».
Είτε στα επίκεντρα του εορτασμού είτε αλλού, όπου κι αν βρεθούν οι Μεσσήνιοι τιμούν τη Θεοτόκο. Υπαπαντή, Βελανιδιώτισσα, Βουλκανιώτισσα, Δημιοβίτισσα, Ελεήστρια, Παναγία της Σγράππας, Χρυσοκελλαριώτισσα, Μαρδακιώτισσα, η Παναγία στέκεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της Μεσσηνίας, έχοντας μεταστεί των ορίων της πεπερασμένης ανθρωπότητας, την οποία καλεί και ενισχύει σε πορεία πέρα από τη φθορά και το θάνατο.
Πηγή: εφημ. ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου