Νέα και Ειδήσεις report24.gr

Νέα και Ειδήσεις report24.gr
Νέα και Eιδήσεις report24.gr

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Ανεπαρκής απορρόφηση του ΕΣΠΑ»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, στα υπουργικά συρτάρια παραμένουν κονδύλια 150 εκατομμυρίων ευρώ για διάθεση μέσω προγραμμάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άνεργους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αν και η απορρόφηση κοινοτικών πόρων αποτελεί όρο του μνημονίου. Συνεπώς, από αυτήν την κατάσταση προκαλούνται πολλαπλοί κίνδυνοι και απώλειες, αφενός γιατί αποστερείται αυτών των χρημάτων η πραγματική οικονομία και, αφετέρου, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί ο σχετικός στόχος του Μνημονίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ρητά στο Μνημόνιο, πρέπει έως το τέλος του έτους να απορροφηθούν 420 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία έως τις 15 Οκτωβρίου είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο 274 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, έως το τέλος του έτους η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει επιπλέον 146 εκατομμύρια ευρώ ή το 35% του ποσού που έλαβε η χώρα τα τελευταία 3 χρόνια.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, τη στιγμή που στο σύνολο του ΕΣΠΑ η απορρόφηση ξεπερνά το 15%, στα κοινωνικά κονδύλια (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) περιορίζεται μόνο στο 6,2% επί συνόλου 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα για όλη τη περίοδο 2007-2013. Από το ποσό αυτό τα 420 εκατομμύρια ευρώ πρέπει, βάσει του Μνημονίου, να απορροφηθούν εφέτος.
Αυτή τη στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συγχρηματοδοτεί 4 προγράμματα. Το ένα (με μηδενική απορρόφηση) είναι το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» ύψους 158,8 εκατομμυρίων ευρώ που αντιμετωπίζει τις συνέπειες κρίσεων.
Τα άλλα τρία υλοποιούνται από τα αρμόδια Υπουργεία και είναι:
α) Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, ύψους 2,26 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ρυθμό απορρόφησης 9,6% έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2010.
β) Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας, ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ρυθμό απορρόφησης 3,3% έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2010.
γ) Το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 505 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ρυθμό απορρόφησης μόνο 1,9% έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2010. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
1.   Γιατί παραμένει από μηδενική έως ασήμαντη η απορροφητικότητα συγκεκριμένων κοινοτικών προγραμμάτων;
2.   Με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει τους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ιδιαίτερα στα αναπτυξιακά προγράμματα που εμπεριέχουν επωφελή μέτρα για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και την πραγματική οικονομία γενικότερα;
3.   Ποια είναι τα τελευταία στοιχεία, όσον αφορά το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων ανά πρόγραμμα;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου