Νέα και Ειδήσεις report24.gr

Νέα και Ειδήσεις report24.gr
Νέα και Eιδήσεις report24.gr

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυμα Νάντιας για την παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες, δεν θα πρέπει να αποτελεί απλά μια ημέρα επετείου για την κοινωνία μας.
Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.
Το 80% κατ’ εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Κάθε άτομο που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, έχει το δικαίωμα να ζει ανθρώπινα και ισότιμα, όλες τις μέρες του χρόνου.
Άλλωστε ο σεβασμός στα άτομα με ειδικές ικανότητες - ανάγκες είναι υπόθεση όλων μας και δείχνει το πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινωνίας.
Έχουμε, επομένως, όλοι με πρώτη την οργανωμένη Πολιτεία, συλλογική και ατομική ευθύνη γι’ αυτό, πέρα από επετείους και εορτασμούς.
Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια Δίκαιη Κοινωνία είναι ακόμη και θα παραμείνει για πολύ καιρό ένα από τα ζητούμενα αυτής της Δίκαιης και Ισότιμης Κοινωνίας Πολιτών που οι περισσότεροι επιδιώκουμε.
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει προ πολλού να θέτουν αρχικά τις υποδομές για την συνύπαρξη όλων των κοινωνικών ομάδων και έχουν δώσει ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, στην μόρφωση, στη καθημερινότητα και γενικότερα στην αντιμετώπιση των Α.ΜΕ.Α.
Στη χώρα μας, χωρίς να αμφισβητούμε και να αναιρούμε όσα έχουν γίνει στον τομέα αυτό διαχρονικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να κατακτήσουμε αυτή την «άλλη» πολιτισμική και κοινωνική νοοτροπία και κατά συνέπεια, αυτή την άλλη αντιμετώπιση και συμπεριφορά που δεν πρέπει να έχει το συναίσθημα του οίκτου ή της φιλανθρωπίας αλλά το συναίσθημα της στοργής, της φροντίδας, του πραγματικού ενδιαφέροντος, της ανθρωπιάς και του χαμόγελου στους συνανθρώπους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου